DEN FJERDE STATSMAGT

generalpicks-11
Den irsk-fødte britiske politiker og filosof Edmund Burke (1729-1797) døbte pressen ”den 4. statsmagt” i kraft af dens evne og pligt til at holde øje med, at de tre andre magtinstanser – den lovgivende, den udøvende og den dømmende – ikke misbruger deres beføjelser.
 
I The Act of Killing møder vi de indonesiske medier i to tilfælde. Først er vi med Anwar Congo mfl. på besøg hos chefredaktør Ibrahim Sinik, der under udrensningerne stod for at skaffe informationer fra tilfangetagne ofre. Senere er vi med både front- og backstage, da Anwar Congo og mange af de andre medvirkende i dokumentaren er inviteret til at deltage i ”Særlig Dialog” – et talkshow, der bliver vist på indonesisk national-tv.

 

Opgave:

  • Se begge scener i klippene nedenfor.
  • Redegør for Ibrahim Siniks handlinger under udrensningerne, som han selv beskriver dem. Har han et særligt ansvar som avisredaktør? Hvad er hans forhold til sandheden?
  • Karakterisér tv-journalistens tilgang til Anwar Congo og hans kumpaner. Hvad siger dette om det indonesiske samfund?
  • Diskutér, hvorfor sekvenserne fra producerrummet er medtaget i filmen. Hvad siger dette om det indonesiske samfund?
  • Læs Per Stig Møllers kronik ”Den fjerde statsmagt” og diskutér pressens rolle – også i en dansk sammenhæng. Hvorfor er kritisk sans, men også selvkritik, en vigtig journalistisk egenskab?
    Læs kronikken her.

 

 

 
 

Af Jakob Kowalski, filosofilærer på Odense Katedralskole