Siden jeg var helt ung har jeg undret mig over nazisternes udryddelse af jøder og andre folkedrab. Hvorfor sker det? Hvad får visse mennesker til at vende sig imod andre mennesker på den grufulde måde? Hvorfor begynder naboer at dræbe hinanden? Og hvorfor lader andre det ske? Ved at studere det nærmere opdagede jeg, at de historier, folk fortæller hinanden, spiller en enorm rolle for processen ved massemord. Hvis vi på forhånd definerer en bestemt gruppe mennesker som forfærdelige, onde og meget stærke, bliver det på en eller anden måde nemmere at dræbe dem. Så kan morderne altid påstå, at de handlede i selvforsvar og at ofrene var de sande skurke.
Og hvis de ansvarlige samtidig har styr på deres hierarkier, ressourcer og håndlangere, bliver processen frygtelig nem og nogle gange utrolig hurtigt gennemført. Hvis der derimod er kritiske stemmer, der stiller svære spørgsmål, om hvorvidt det hele er rimeligt, så bliver drabsprocessen afbrudt og udfaldet knap så uundgåeligt. Denne afbrydelse kan i det mindste give en eller anden mulighed for at tænke sig om. Og i bedste fald kan det stoppe processen, før det er for sent.
Joshua Oppenheimer er en af dem, der stiller svære spørgsmål. Og i denne film anfægter han de mennesker, vi frygter allermest: morderne. Men han fokuserer ikke kun på gerningsmændene og stiller sig ikke tilfreds med psykologiske forklaringer. Han fortsætter, indtil han kan vise hele hierarkiet, og ved at skrælle lag efter lag væk, får han afdækket hvor tæt historiefortælling, drab, politik og økonomi hænger sammen.
Da jeg mødte Joshua og hørte om hans projekt, var han ikke ude efter ’bare’ at lave en film (som er svært nok), men ønskede også at lave en fundamental undersøgelse af de menneskelige, sociale og politiske forhold, der muliggør folkedrab. Jeg er stolt over at være med på denne rejse sammen med ham.
Af Signe Byrge Sørensen, producer
Signe Byrge Sørensen er uddannet Cand.Comm med Internationale udviklingsstudier fra RUC i 1998. Hun har desuden taget de europæiske filmkurser EURODOC (2003) og EAVE (2010). Signe har arbejdet med dokumentarfilm siden 1998. Hun startede i SPOR Media, flyttede til Final Cut Productions i 2004, og startede sammen med Anne Köhncke Final Cut for Real i 2009. Signe har instrueret filmene ”Voices of the World” (2005) og ”Kunsten at være Mlabri” (2007), sammen med Janus Billeskov Jansen. Hun har også produceret disse film, samt bl.a. ”Fodbold er Gud” (2010), ”Klovn for livet” (2011), ”The Human Scale” (2012), ”The Act of Killing” (2012), samt ”En God Død” (2013). Flere af filmene har vundet priser i Danmark og internationalt. ”The Act of Killing” har bl.a. vundet en Robert, en Bodil, en BAFTA, Den Pan-Asiatiske filmpris, Den Europæiske Filmpris, og filmen var Oscar-nomineret i 2014. Signe og de øvrige producere i Final Cut for Real har desuden bl.a. co-produceret filmene ”The Pirate Bay – Away from Keyboard”(2012) , ”The Gulabi Gang” (2011), ”Char – No-Man’s Island” (2012) og “Cultural Cathedrals” (2013).